Έλση Σακελλαρίδου

Η Ελισάβετ Σακελλαρίδου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια θεατρικών σπουδών του ΑΠΘ, στο Τμήμα Αγγλικής της Φιλοσοφικής Σχολής και με ανάθεση στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών. ΄Εχει διδάξει και δημοσιεύσει πάνω σε θέματα ιστορίας και θεωρίας θεάτρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην παραστασιολογία, καθώς και σε θέματα φύλου και πολιτισμικών σπουδών. Στις ειδικότερες μελέτες της περιλαμβάνονται δοκίμια σχετικά με τη σύγχρονη βρετανική, ελληνική και συγκριτική δραματουργία, ενώ σε θεωρητικότερη κατεύθυνση κινούνται τα πονήματά της επάνω στη φαινομενολογία του σκηνικού χώρου, τις σχέσεις μελαγχολίας και τραγωδίας και το διαδραστικό θέατρο. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται τα Pinters Female Portraits (Macmillan, 1988), Σύγχρονο Γυναικείο Θέατρο («Ελληνικά Γράμματα», 2006, «Επίκεντρο», 2012) και Θέατρο- Αισθητική-Πολιτική (Παπαζήσης, 2012). Πολυάριθμα άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Εκ παραλλήλου, συνεργάζεται σε θέματα δραματολογίου και θεατρικής κριτικής με διάφορους θεατρικούς οργανισμούς και φορείς, και ασχολείται με τη θεατρική μετάφραση από και προς τα αγγλικά. Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και άλλων ελληνικών και ξένων επιστημονικών και καλλιτεχνικών εταιριών και έχει προσκληθεί για διαλέξεις και διδασκαλία σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Το αφήγημα Άστεα Πτερόεντα είναι η πρώτη της απόπειρα στον χώρο της λογοτεχνίας.

Ελληνική Πεζογραφία » Έλση Σακελλαρίδου » Έλληνες συγγραφείς
Συγγραφέας: Έλση Σακελλαρίδου
ISBN: 978-960-637-070-0
Σελίδες: 80
 
 
Ένα κεντρικό μυθιστορηματικό πρόσωπο αφηγείται και στοχάζεται πάνω σε θραύσματα μνήμης, γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος μέσα από τον διπλό διαθλαστικό φακό της φαντασίας και της επιθυμίας. Πόσα απ’ αυτά που αφηγείται έγιναν και πώς και πού και σε τι αποσκοπεί η ανάπλασή τους στον παρόντα τόπο και χρόνο; Αγκυροβόλι της  αφηγήτριας φαινομενικά το τοπίο της Βόρειας Ελλάδας, θαμπά κάπου μεταξύ της δεκαετίας του ’50 και του ’60, αλλά το νοητικό τοπίο μετατοπίζεται, «ετεροτοπίζεται» καθώς η αφηγήτρια μιλά μέσα από τη διευρυμένη της πολιτισμικά και χρονικά εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής.  
Πότε τρυφερά και λυρικά και πότε σκωπτικά και δηκτικά, η ηρωίδα αναμοχλεύει πρόσωπα και πράγματα, αναστοχάζεται σχέσεις και συναισθήματα, προσπαθώντας με την αφήγηση να επουλώσει τραύματα, να κλείσει λογαριασμούς, να αναψηλαφίσει τις τοιχογραφίες της ζωής της  και να επιβάλει μια νέα σκηνοθετική συνθήκη για τα «πεπραγμένα» -πραγματικά και μη- με κοφτερή κι ανήσυχη ματιά, με διάθεση συχνά παιγνιώδη και χιουμοριστική, ακόμη και αυτοσαρκαστική.
Έλληνες συγγραφείς» Έλση Σακελλαρίδου
12.72 11.45
-10%
Ελληνική Πεζογραφία

Προσφορές